Máme konkrétní podezření na teroristický útok, tvrdí Švédové

Švédská policie, ilustrační foto

Švédská policie, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Hakan Dahlstrom via Flickr

Švédská tajná policie SÄPO dnes zvýšila hrozbu teroristického útoku v zemi na čtvrtý, tedy druhý nejvyšší, stupeň pětibodové škály. Podle agentury Reuters sdělila, že má "konkrétní informaci" o možném spáchání útoku. K tomuto kroku Švédové přistoupili pět dnů po masakru teroristů v Paříži. Později dodala, že hledá podezřelého.

„Jedním z důvodů tohoto zvýšení (varování před teroristickou hrozbou) je, že tajná policie získala konkrétní informaci a dospěla k závěru, že musíme jednat v rámci našich protiteroristických operací,“ uvedla SÄPO ve svém prohlášení.

Šéf tajných služeb Anders Thornberg později na tiskové konferenci podle agentury AFP upřesnil, že švédská policie pátrá „po muži, na něhož byl vydán zatykač kvůli podezření z přípravy teroristického aktu“. Dodal, že se prozatím nezjistila žádná spojitost hledaného s atentáty spáchanými v pátek 13. listopadu ve francouzské metropoli.

Čtvrtý bezpečnostní stupeň podle švédských úřadů znamená, že existuje vysoká pravděpodobnost, že „osoby mají v úmyslu a jsou schopny provést útok“.