Manažeři z Fukušimy jdou před soud. Cunami se nedala předpokládat, brání se

Obvinění manažery firmy TEPCO

Obvinění manažery firmy TEPCO Zdroj: CTK

Tři bývalí vysocí představitelé japonské elektrárenské firmy TEPCO byli dnes oficiálně obviněni z nedbalosti v souvislosti s neštěstím v jaderné elektrárně Fukušima, kterou společnost provozovala. Zemětřesení a přívalová vlna cunami v březnu 2011 způsobily havárii v elektrárně, odkud unikla do okolí radiace. Obviněná trojice bude první, kdo půjde kvůli katastrofě ve Fukušimě před soud, napsal zpravodajský server BBC News.

Mezi obviněnými je Cunehisa Kacumata (75), který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto (65) a Ičiró Takekuro (69). Zvláštní výbor občanů již loni rozhodl, že zmínění tři činitelé musejí stanout před soudem. Podle této instituce trojice nepřijala dostatečná bezpečnostní opatření navzdory varováním, že elektrárnu Fukušima může ohrozit cunami.

Bývalí manažeři nebyli vzati do vazby a plánují obvinění odmítnout s tím, že nemohli předpokládat rozsah cunami, uvedla japonská televize NHK. Zemětřesení a cunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 tisíc lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladící systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.