Manninga z kauzy Wikileaks uznali vinným ze špionáže

Obviněný Bradley Manning (vlevo)

Obviněný Bradley Manning (vlevo)

Vojín Bradley Manning je podle soudu vinný ze špionáže, které se dopustil předáním utajovaných dokumentů kontroverznímu serveru WikiLeaks. V případu největšího úniku tajných informací v dějinách USA ale soud Manninga zbavil obvinění z napomáhání nepříteli, za které mohl obžalovaný dostat doživotní vězení. Výše trestu bude známá v nejbližší době.

Podle obžaloby je vojín Manning zrádce. Upřednostil osobní slávu, a proto napomohl nepříteli. Obhájce tvrdí, že je Manning pouze naivní mladík, který chtěl pomoci společnosti, ne páchat zlo. To měl být také důvod, proč Manning zveřejnil mimo jiné stovky tisíc utajovaných diplomatických depeší.

Pětadvacetiletý Manning během procesu doznal, že serveru WikiLeaks na konci roku 2009 a počátkem roku 2010 předal statisíce zpráv z bojiště, diplomatické kabelogramy a videa. Byl obžalován z osmi případů špionáže, pěti zločinů krádeže a dvou případů počítačového podvodu - pro každý z těchto činů počítá amerických trestní zákoník se sazbou deset let vězení. Kromě toho byl obviněn z pětinásobného porušení vojenských řádů.