Manningovi v kauze WikiLeaks hrozí maximálně 90 let

WikiLeaks, ilustrační foto

WikiLeaks, ilustrační foto

Malý úspěch mohou slavit advokáti amerického vojína Bradleyho Manninga, jehož vojenský soud shledal vinným ze špionáže a krádeže důvěrných státních dokumentů. Na žádost obhajoby bylo sloučeno několik obvinění s vysokou trestní sazbou, nejvyšší možný verdikt se tak snížil ze 136 na 90 let vězení.

Obhajoba si opakovaně stěžovala, že některá z obvinění, jimž Manning čelí, se fakticky překrývají. Soudkyně tento argument částečně uznala, že několik obvinění se zakládá na totožném trestném činu, což může obviněného poškodit. Většinu námitek advokátů ale smetla ze stolu.

Koncem července byl Manning shledán vinným z několika případů špionáže a krádeže, ale obvinění z nejzávažnějšího trestného činu napomáhání nepříteli ho soud zbavil. Podle právních expertů se tak sice vyhnul doživotí, stále mu ale hrozí mnoho let vězení. Proces teď vstoupil do fáze rozpravy o výši trestu, která potrvá nejméně do pátku.

Obviněný Bradley Manning (vlevo)Obviněný Bradley Manning (vlevo)

Manning se zpovídá z nezákonného zveřejnění statisíců vojenských hlášení z irácké a afghánské války a tajných depeší amerického ministerstva zahraničí. Trestného činu se dopustil v roce 2010, kdy pracoval jako zpravodajský analytik v Iráku. Obhajoba Manninga popisuje jako naivního kluka s dobrým úmyslem, jehož cílem bylo vyvolat širší debatu o americké politice. Prokurátoři mají Manninga za anarchistického hackera, který toužil po slávě.