Mayová před odchodem: Brexit? Podcenila jsem neoblomnost poslanců

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Reuters

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Protesty proti brexitu (23.3.2019)
4
Fotogalerie

Neoblomnost poslanců z obou stran brexitového sporu zaskočila britskou premiérku Theresu Mayovou, pro níž bylo neúspěšné vyjednávání se zákonodárci největší frustrací tří let v úřadě. Ministerská předsedkyně necelé dva týdny před ochodem z Downing Street BBC řekla, že opouští funkci se smíšenými pocity "hrdosti a zklamání".

Mayová se pod tlakem spolustraníků rozhodla oznámit odchod v květnu poté, co se třikrát neúspěšně pokoušela přesvědčit parlament k podpoře dohody o odchodu země z Evropské unie. Ačkoli po úvodní historicky vysoké porážce se při dalších dvou pokusech skóre premiérky zlepšovalo, kvůli vytrvalému odporu části vládních konzervativců i opozičních labouristů nakonec selhala.

"Člověk si vždycky může říct: 'Kdybych si sedla a častěji si s lidmi promluvila'," odpověděla Mayová na dotaz, zda mohla pro přesvědčení poslanců udělat více. Přiznala zároveň, že se mylně domnívala, že zákonodárci se budou chtít s brexitem vypořádat v dohodnutém termínu a budou ochotni k ústupkům.

"Popravdě si myslím, že je docela rozdíl mezi parlamentem a veřejností. Lidé to podle mne vidí jednoduše. Jednou se rozhodlo, tak podle toho jednejte. Nejsou polarizovaní stejným způsobem, jako byl v této věci parlament," řekla Mayová s odkazem na referendum, v němž Britové před třemi lety rozhodli o odchodu země z EU. Právě po plebiscitu, před nímž se sama k setrvání Británie v evropském bloku stavěla neutrálně, vystřídala Mayová v premiérském křesle svého předchůdce v čele strany Davida Camerona.

Komentátoři se shodují, že svůj hlavní úkol nezvládla a zároveň přivedla konzervativce k těžké porážce v evropských volbách. Mayová však trvá na tom, že na rozdíl od dvojice kandidátů na budoucího premiéra Borise Johnsona a Jeremyho Hunta si nedovede představit brexit bez dohody s EU. Zásadní pro Británii je "odejít s dobrou dohodou", řekla premiérka.

Kterého z kandidátů v hlasování podpoří, odmítla říci, konstatovala pouze, že oba "chápou odpovědnost, kterou tato práce přináší". Zároveň svému nástupci popřála, aby měl disciplinovanější vládu než ona. Kabinet Mayové zvláště v otázce brexitu nestál zcela pevně za svou předsedkyní a mnohdy z něj unikaly citlivé informace.

"Dobrá vláda závisí na kolektivní odpovědnosti. Tohle se musí vrátit," dodala žena, která z úřadu odejde 24. července.