Merkelová a Hollande potvrdili shodu před summitem k migraci

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande na dnešní schůzce v Paříži potvrdili soudržný postoj před pondělním summitem EU-Turecko, který bude věnován migrační krizi. Odmítli jednostranná řešení jednotlivých států a naopak zdůraznili nutnost společného postoje unie.

Hollande na společné tiskové konferenci ujistil, že Francie přijme dalších 30 tisíc imigrantů, jak slíbila. Dále sdělil, že k tureckým břehům Francie vyšle válečné plavidlo, které bude v rámci nedávno zahájené mise NATO pomáhat řešit příliv běženců přes Egejské moře. Kancléřka, jejíž země misi aliance řídí, vyslání lodi ocenila.

Merkelová také zopakovala, že si přeje společné evropské řešení zaměřené na ochranu vnějších hranic EU a pomoc Řecka. „Jednostranná řešení nám dál nepomohou. Je vidět, že žádné z nich ke snížení počtu imigrantů nevede,“ prohlásila kancléřka po schůzce s Hollandem.

Merkelová tak podle agentury DPA potvrdila svůj nesouhlas se zpřísňováním kontrol na hranicích, jež zavedly některé členské státy EU, především Rakousko a další země ležící na takzvané balkánské migrační trase - Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie.

Merkelová patří i mezi kritiky tvrdého postupu Budapešti vůči ilegální migraci, včetně plotu, který Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes ale o něco dříve podobné výtky z Berlína a také z Bruselu znovu odmítl. Řekl mimo jiné, že jsou lepší nezávislé kroky jednotlivých států než nečinné přihlížení evropského společenství.

Hollande ovšem německou kancléřku v Paříži podpořil. „Na otázku uprchlíků mají Francie a Německo stejnou odpověď: Evropu. Evropa musí být schopna najít očekávaná řešení,“ citovala jej DPA.

Nizozemský premiér Mark Rutte dnes řekl, že je „opatrně optimistický“ v tom, že Turecko na pondělním summitu EU slíbí, že bude brát zpět imigranty, kteří nepocházejí ze Sýrie. „Pokud to bude fungovat, vyřeší se tím 40 až 50 procent celkového přílivu přistěhovalců,“ věří premiér.