Merkelová a Sarkozy tlačí na zavedení Paktu stability

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy plánují radikálnější kroky v boji proti dluhové krizi v eurozóně, včetně rychlého zavedení nového Paktu stability. Informoval o tom dnes německý list Welt am Sonntag.

Země eurozóny by se podle listu pomocí dohody na novém Paktu stability měly vyhnout prodlevám, které by si vyžádaly změny ve smlouvách o Evropské unii. Nový pakt zahrnující přísná pravidla pro rozpočtové schodky by údajně mohl vstoupit v platnost již začátkem příštího roku, napsala agentura Reuters. Ohlášen prý bude už příští týden, návrh na změnu evropských smluv přitom chtěli Markeloá a Sarkozy představit až 8. prosince.

Francouzská ministryně rozpočtu Valerie Pecresseová dnes v rozhovoru pro televizi Canal+ uvedla, že eurozóna směřuje k nové dohodě o vládnutí zahrnující přísnější regulaci rozpočtů a skutečné sankce při porušování pravidel. Takováto dohoda by podle ní měla podpořit důvěru finančního trhu v eurozónu.

„Německo, Francie a Itálie chtějí být motorem Evropy, která je integrovanější, solidnější a má regulační mechanismy zabraňující podvodům,“ řekl Pecresseová. „Eurozóna bude progresivně směřovat k silnější integraci,“ dodala.

Plán počítá s tím, že Evropská centrální banka (ECB) bude vykupovat státní dluhopisy a tím udrží jejich úroky nízko. Banka je sice nezávislá, takže její kroky nemohou vlády ovlivnit, ale její představitelé prý už plánu slíbili podporu. „Pokud se politici dohodnou na skutečně komplexním kroku, ECB jim pomůže,“ řekl pro Welt am Sonntag nejmenovaný centrální bankéř.