Merkelová: Chceme Británii v EU, ale bez omezení pohybu osob

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Velká Británie by měla být aktiviním členem Evropské unie, ale neměla by omezovat přistěhovalectví do země z jiných unijních států, vzkázalo Německo. Německá kancléřka Angela Merkelová by prý raději viděla odchod Británie z EU než případný kompromis týkající se pohybu pracovních sil v rámci evropského bloku.

„Je na Británii, aby objasnila, jakou roli chce v budoucnu v Evropské unii sehrát. Není to bilaterální záležitost mezi Německem a Británií, ale mezi Británií a všemi evropskými partnery,“ uvedl mluvčí kancléřky Steffen Seibert.

Na tiskové konferenci Seibert také řekl, že Německo chce Británii v EU, ale že kancléřka dala velmi jasně najevo, že o omezení volného pohybu v EU nehodlá diskutovat.

Britská vláda se již několikrát nechala slyšet, že zvažuje omezit přistěhovalectví z EU, za což ji Evropská komise kritizovala s tím, že by šlo o porušení unijních zákonů. Rovněž se mluví o takzvaném exitu Británie z EU.

Referendum o Brexitu

Cameron již dříve slíbil voličům, že v případě svého vítězství v parlamentních volbách na jaře příštího roku uspořádá v roce 2017 referendum o setrvání země v EU. Ještě před plebiscitem chce ale vyjednat nové podmínky britského členství, které budou pro Londýn výhodnější.

Cameronova vláda konzervativců a liberálních demokratů je totiž pod tlakem euroskeptického křídla Konzervativní strany a rostoucí popularity nacionalistické a protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Ta těží z tvrdé kritiky EU a množství přistěhovalců v zemi a již dosáhla významných volebních vítězství.

Více pracovníků, více nezaměstnaných
V období od března 2013 do března 2014 přijelo do Británie na 131 tisíc pracovníků z jiných členských států EU, což bylo o 95 tisíc více než v předchozích dvanácti měsících. Londýn navíc poukazuje na fakt, že s přílivem občanů EU v Británii se také zvýšila jejich nezaměstnanost - v letošním druhém čtvrtletí o 17 procent oproti stejnému období loni.