Merkelová dál povede německé křesťanské demokraty

Angela Merkelová během sjezdu CDU

Angela Merkelová během sjezdu CDU Zdroj: profimedia.cz

Angela Merkelová byla znovu zvolena předsedkyní německé Křesťanskodemokratické unie (CDU). Nynější kancléřka získala na sjezdu nejsilnější strany německé vládní koalice v Hannoveru téměř 98 procent hlasů, informovala agentura DPA.

Osmapadesátiletá politička se stala předsedkyní CDU posedmé v řadě díky svému dosud nejlepšímu výsledku ve volbě předsedy. Dnes neměla protikandidáta. „Jsem zaskočená a dojatá,“ komentovala kancléřka rekordní výsledek.

Merkelová získala díky drtivému vítězství silný mandát pro to, aby svou stranu znovu vedla do příštích parlamentních voleb, které se uskuteční napřesrok na podzim. Nynější dvoudenní sjezd CDU má zahájit předvolební kampaň konzervativní strany.

Merkelová stojí v čele konzervativců už 12 let a už dvakrát je přivedla do vlády. Před volbou v uchazečském projevu o svém stávajícím kabinetu několikrát prohlásila, že jde o „nejúspěšnější vládu“ od znovusjednocení Německa v roce 1990. „Toto jsou turbulentní časy a občas se ocitáme v bouřlivých vodách. Ale německá CDU zná jasný směr, kudy těmito vodami kormidlovat naši zemi,“ prohlásila dále Merkelová.

Kancléřka v hodinovém projevu rovněž zdůraznila, že chce nadále vládnout se současným menším koaličním partnerem, liberální FDP, neboť obě strany prý mají ve srovnání s jinými konstelacemi nejvíc společných průsečíků.

Merkelová je podle průzkumů výrazně populárnější než kancléřský kandidát opoziční sociální demokracie (SPD) Peer Steinbrück. CDU by nyní společně s její sesterskou bavorskou CSU volilo 38 procent Němců a dohromady mají strany nynější vládní koalice podporu 42 procent voličů. Zhruba stejně by však nyní dali dohromady také opoziční SPD spolu se Zelenými.