Merkelová: Německo se nepřipojí k náletům na Islámský stát

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německo se nepřipojí k leteckým úderům proti radikálům z Islámského státu (IS). V pátek to podle agentury Reuters prohlásila mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové. Nálety zatím podnikají jen Spojené státy, brzy se k nim údajně přidá Francie. Německo mezitím na svém území zakázalo veškeré symboly a propagandu související s IS.

„O stabilizaci regionu se německá vláda nadále velmi zajímá, ale mohu vyloučit účast na leteckých úderech,“ prohlásila kancléřčina mluvčí Christiane Wirtzová.

Německo ale považuje Islámský stát za hrozbu pro veřejnou bezpečnost země, řekl dnes německý ministr vnitra Thomas de Maizière, podle kterého je nutné zastavit náborové akce radikálů. Nyní v Německu není možné beztrestně používat symboliku IS či jakkoli toto radikální hnutí propagovat.

K IS se přidalo minimálně 400 Němců

Tajné služby odhadují, že k IS a jeho spojeneckým organizacím se připojilo nejméně 400 lidí z Německa. Další stovky pak po boku islamistů bojují z dalších unijních zemí. Jejich návrat vnímají státy EU jako velké riziko, neboť mohou v radikální činnosti v Evropě pokračovat.

Americký prezident Barack Obama ve středu prohlásil, že proti IS budou Spojené státy podnikat letecké údery nejen v Iráku, ale také v Sýrii. Řekl také, že USA stojí v čele vznikající mezinárodní koalice, která proti IS bojuje.

K náletům v Sýrii se podle britského ministerstva zahraničí nepřipojí Londýn, což je tradiční americký spojenec. Úřad premiéra Davida Camerona ale podle agentury AP krátce po prohlášení šéfa diplomacie Philipa Hammonda uvedl, že Británie se nasazení vojenského letectva proti IS ještě nezřekla a že Hammond hovořil o náletech proti jednotkám syrského prezidenta Bašára Asada.

Profil: Islámský stát, krutý dědic Al-Káidy