Merkelová: Pakt rozpočtové disciplíny by mohl být už lednu

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Jednání o paktu rozpočtové disciplíny, na jehož vzniku se dohodli lídři Evropské unie a eurozóny na prosincovém summitu, postupují dobře. Mohl by být podepsán ještě tento měsíc. Po dnešním setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

„Je velká šance, že dluhovou brzdu a vše, co s tím souvisí, bychom mohli podepsat už v lednu, nejpozději ale v březnu,“ řekla kancléřka. Sarkozy posléze jako termín uvedl 1. března.

Na vzniku paktu se vedoucí evropští politici dohodli na posledním summitu 8. a 9. prosince v Bruselu. Prostřednictvím vznikající mezivládní dohody zemí eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další nečlenské země euroklubu s výjimkou Británie, chtějí posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce za porušování fiskálních limitů a zakotvit v právních řádech jednotlivých států pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Tato opatření mají podle názoru evropských státníků zabránit opakování vážných dluhových problémů, s nimiž se v současnosti potýkají některé státy eurozóny. Merkelová a Sarkozy se v Berlíně sešli, aby konzultovali přípravy na mimořádný summit EU 30. ledna, který se bude této otázce pravděpodobně také věnovat.