Merkelová: Plnění emisních závazků by se mělo kontrolovat

Německá kancléřka Angela Merkelová na klimatickém summitu v Paříži

Německá kancléřka Angela Merkelová na klimatickém summitu v Paříži Zdroj: ctk/ap

Globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, o níž se jedná na klimatické konferenci v Paříži, by podle německé kancléřky Angely Merkelové měla obsahovat mechanismus, jak kontrolovat závazky jednotlivých zemí. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu vyzval, aby připravované ujednání o boji s klimatickými změnami bylo závazné, a ujistil, že Rusko své sliby ohledně snižování emisí plní.

Podle Merkelové je potřeba, aby vznikající dohoda byla komplexní, ambiciózní, spravedlivá a závazná. „Není to jen otázka ekologické nutnosti, ale také zdravé ekonomické rozvahy… závisí na tom naše budoucnost jako lidstva… Miliardy lidí upínají naději k tomu, čeho tady v Paříži dosáhneme,“ řekla kancléřka.

Doplnila také, jak si představuje přístup k chudším zemím, které poukazují na to, že dohoda musí zohledňovat možnost ekonomického růstu. „Emise vypuštěné v minulosti pocházely hlavně od nás (rozvinutějších zemí), proto nyní musíme stát v přední linii… Ty nejzranitelnější, nejchudší země musí dostat příležitost získat rozvojovou pomoc. To je otázka základní spravedlnosti,“ prohlásila Merkelová.

„Změny klimatu se staly jednou z nejvážnějších výzev, kterým lidstvo čelí,“ řekl Putin. Podle něj Rusko svým závazkům dostojí, stejně jako splnilo, a dokonce překonalo závazky z Kjótského protokolu.