Merkelová po prohraných volbách paradoxně posílila, soudí politolog

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Německá kancléřka Angela Merkelová má po nedělních zemských volbách ve své Křesťanskodemokratické unii (CDU) paradoxně silnější pozici, přestože strana oslabila. Ve svých zemích totiž prohráli ti kandidáti, kteří se distancovali od politiky Merkelové v uprchlické krizi, řekl berlínský politolog Gero Neugebauer. Podle něj se ani nedá jednoznačně říct, že by voliči paušálně odmítli kancléřčinu politiku, protože podpořili kandidáty jiných stran, kteří se k Merkelové hlásili.

„Je to paradoxní, ale Merkelová je teď v CDU silnější než před volbami. Kandidáti, kteří se proti ní vymezovali, neuspěli,“ poznamenal Neugebauer. Připomněl, že Guido Wolf v Bádensku-Württembersku ztratil proti minulým volbám třetinu hlasů a skončil druhý s 27 procenty. V Porýní-Falci Julia Klöcknerová promarnila pětiprocentní náskok, který ještě na počátku roku měla na sociální demokracii (SPD), a skončila druhá s odstupem 4,4 procenta.

„Uprchlickou politiku Merkelové voliči podpořili, i když to paradoxně byli voliči SPD a Zelených. Zemští premiéři, kteří se v kampani k politice Merkelové přihlásili, také zvítězili,“ řekl Neugebauer.

Kritici z CDU propadli

Wolf a Klöcknerová se podle Neugebauera snažili distancovat od kancléřky, tím ale pouze odradili své voliče a nezískali nikoho navíc. Lidé, kteří uprchlickou politiku odmítali, raději podpořili populistickou Alternativu pro Německo (AfD), kterou považovali za původního, a tedy věrohodnějšího nositele těchto postojů.

Klöcknerová byla považována za možnou nástupkyni Merkelové v čele CDU, po prohraných volbách je ale její postavení slabší. „Merkelová se ale nemůže soustředit na boj uvnitř CDU, bude muset usilovat o to, aby získala zpět ty voliče, kteří nyní dali hlas AfD,“ upozornil Neugebauer. „Volby by proto pro Merkelovou měly být signál, aby více zohledňovala národní aspekty uprchlické politiky. Bude se muset na národní úrovni snažit minimalizovat negativní aspekty uprchlické krize,“ míní politolog.

Bez krize by AfD oslabila

Uprchlická krize podle Neugebauera pomohla AfD k vzestupu a pokud by naléhavost této krize opadla, strana by přišla o významnou část svých hlasů. Stále by jí ale zůstal značný volební potenciál i kvůli tomu, že se snaží prezentovat jako zastánce konzervativních názorů.

„CDU se při svém posunu do politického středu vzdala části svých konzervativních hodnot a ztratila schopnost integrovat celý pravicový tábor,“ tvrdí politolog. CDU, které se na celostátní úrovni nedaří překonat hranici 25 procent, podle něj nyní prožívá totéž, co se stalo SPD v 80. a 90. letech po vzestupu stran Zelených a Levice, které sociálním demokratům odebraly část hlasů.