Merkelová se chystá do Atén, uvítají ji demonstrace

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německou kancléřku Angelu Merkelovou čeká jedna z nejnáročnějších státních návštěv její kariéry. V úterý se poprvé za posledních pět let vydá do Řecka, kterému rychle docházejí peníze na běžný provoz.

Řecký premiér Antonis Samaras si od návštěvy kancléřky slibuje posun v jednáních o uvolnění další části finanční pomoci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. „Likvidita je klíčová. Proto je pro nás další tranše tak důležitá,“ řekl německému deníku Handelsblatt. Pokud Řecko peníze nedostane, ocitne se země na konci listopadu bez hotovosti, dodal.

Merkelová navštíví Atény poprvé od konce roku 2009, kdy tehdejší vláda oznámila, že Řecko manipulovalo s údaji o schodku státního rozpočtu. „Pozorujeme, že Samarasova vláda zesílila reformní snahy a chceme ji podpořit,“ vysvětlil důvod návštěvy mluvčí kancléřky Steffen Seibert.

Velký význam návštěvě přikládá i Řecko. „Tato návštěva jistě bude dalším významným nakročením k budoucím evropským rozhodnutím,“ uvedl mluvčí řecké vlády.

Řecko odbory s nimi ale nesouhlasí. Na úterý vyhlásily řadu stávek a svolaly protest před budovu parlamentu. Příznivci extrémně pravicové strany Nezávislí Řekové budou demonstrovat před německou ambasádou. Chtějí tak upozornit na to, že se Řecko podle nich „stává protektorátem Německa“.

Jednání Řecka s takzvanou trojkou Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu uvázla na tom, že posledně jmenovaný věřitel prosazuje další odpisy částí řeckého státního dluhu. Největšími věřiteli země jsou právě evropská vláda a ECB. Případným anulováním části dluhů by tak silně utrpělo Německo, které je největším přispěvovatelem do záchranných fondů eurozóny.

Řecká krize tak ohrožuje i vítězství Merkelové a její koalice v parlamentních volbách, které v Německu proběhnou příští rok září. Pokud si chce udržet dobré vyhlídky na znovuzvolení, musí kancléřka najít způsob, jak udržet Řecko nad vodou a zároveň zabránit pro Berlín bolestivému škrtání dluhu.