Merkelová vyzvala k zavedení světové daně z finančních transakcí

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes obnovila výzvy k zavedení celosvětové daně z finančních transakcí, jejímž prostřednictvím se mají banky podílet na nákladech souvisejících s finanční krizí. Informovala o tom agentura Reuters. Od ledna příštího roku hodlá tuto daň vybírat 11 členských zemí Evropské unie.

„Je to jistě jenom začátek a bylo by lepší, kdyby se toho účastnili všechny země EU,“ uvedla Merkelová. „Samozřejmě je důležité, aby kroky nepodnikala pouze Evropa, ale aby se takováto regulace finančních trhů zavedla ve všech částech světa,“ dodala.

Zavedení daně v 11 zemích EU minulý měsíc schválili ministři financí unie. Plány na celoevropské zavedení daně ztroskotaly především kvůli odporu ze strany Británie a Švédska. Také Česká republika se k projektu na rozdíl například od Slovenska prozatím nehodlá připojit.

Daň z finančních transakcí bude zavedena v Německu, Francii, Rakousku, Belgii, Estonsku, Řecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Slovinsku a na Slovensku. Tyto země se nyní budou muset shodnout na podrobnostech daně. Evropská komise navrhuje, aby sazba daně na obchody s akciemi a dluhopisy činila 0,1 procenta. Daň by podle komise měla vynést až 35 miliard eur (téměř 890 miliard Kč) ročně.

Ilona Švihlíková: Plať daně, kde máš zisky. Matku si měj třeba ve vesmíru