Merkelová: Záchranné fondy by mohly vykupovat státní dluhopisy

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

K nákupu státních dluhopisů na sekundárním trhu je možné za určitých podmínek využít i oba evropské záchranné fondy, tedy dočasný EFSF a trvalý ESM. Po schůzce s nizozemským premiérem Markem Ruttem to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila ale, že jde o teoretickou možnost, o které se teď nejedná.

„Je pravda, že jak EFSF (Evropský fond finanční stability), tak ESM (Evropský stabilizační mechanismus) zahrnují možnost nákupu dluhopisů na sekundárním trhu. V tuto chvíli o tom ale nejednáme,“ řekl podle agentury Reuters Merkelová.

Otázka použití záchranných fondů v boji s dluhovou krizí je nyní horkým tématem. V úterý se na některých webech objevily nezdrojované informace, podle nichž Německo přestane blokovat návrh, aby se záchranné fondy mohly k nákupu dluhopisů zadlužených zemí použít.

Podobný návrh v úterý nastínil italský ministr Enzo Moavero. Itálie je spolu se Španělskem v centru evropské dluhové krize, což se projevuje především růstem výnosů státních dluhopisů těchto dvou zemí. Moavero řekl, že o návrhu se bude už tento čtvrtek jednat na schůzce ministrů financí v Lucemburku.

Myšlenka využít oba evropské záchranné fondy k podpoře zadlužených zemí je blízká také italskému premiérovi Mariu Montimu. Proti se ale dnes postavil finský premiér Jyrki Katainen. „Jsou to nástroje, které vznikly k podpoře likvidity v zemích, které mají potíže. Peníze těchto fondů nestačí na nákupy na sekundárním trhu,“ vysvětlil Katainen.