Merkelové musí se schválením fiskálního paktu pomoct opozice

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německá kancléřka Angela Merkelová bude pro schválení smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, kterou v pátek podepsaly všechny země Evropské unie kromě Česka a Británie, potřebovat podporu opozice. V obou komorách parlamentu pro ni totiž budou muset zvednout ruku dvě třetiny zákonodárců. Sociální demokraté, největší opoziční strana, se už nechali slyšet, že svůj souhlas s fiskálním paktem nedají Merkelové zadarmo.

Smlouva přenáší část suverenity Německa na evropskou úroveň. V takovém případě je podle německé ústavy pro ratifikaci dokumentu ve Spolkovém sněmu i Spolkové radě potřebná dvoutřetinová většina. Země, které se k paktu připojily, dostaly právo zažalovat stát, který nedodržuje předepsanou rozpočtovou disciplínu, u Soudního dvora Evropské unie.

Opoziční sociální demokraté a Zelení, kteří dlouhodobě podporují unijní integraci, v pondělí ve Spolkovém sněmu podpořili druhý záchranný úvěr pro Řecko, pro který stačila prostá většina hlasů.

Nyní ale šéf sociálně-demokratické frakce Frank-Walter Steinmeier Merkelové prostřednictvím deníku Süddeutsche Zeitung vzkázal, že si jeho strana „nedokáže představit, že by smlouva o rozpočtové odpovědnosti prošla, aniž by ji zároveň nedoprovázela opatření na podporu hospodářského růstu“.

„Dvoutřetinová většina ve Spolkovém sněmu a ve Spolkové radě není žádná samozřejmost,“ dodal Steinmeier. Vyzval Merkelovou, aby opozici předložila plán procesu ratifikace smlouvy o fiskální odpovědnosti.

Němečtí sociální demokraté i Zelení by si přáli, aby Evropská unie zavedla daň z finančních transakcí, z níž by se mohl financovat stimulační program pro sedmadvacítku, připomněla agentura Reuters. Proti zavedení takové daně, pokud by se neměla platit celosvětově, se ostře staví Británie. Podobný je i postoj české vlády.