Merkelovou čeká před volbami generálka v Bavorsku

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Obyvatelé Bavorska o víkendu napovědí, jak dopadnou celoněmecké volby 22. září. Očekává se, že si v hlasování o složení zemského sněmu v Mnichově polepší Křesťanskosociální unie (CSU). Zotavení může ve zbytku země pomoci její sesterské straně, křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Klání také naznačí další osud současné koalice.

Podle průzkumu se může CSU v neděli těšit na několikaprocentní zisky po uplynulých volbách v roce 2008, kdy utrpěla nejhorší výsledek a získala „jen“ 43 procent hlasů. Nyní by ji měli podpořit přinejmenším 47 procent voličů. Podle expertů by pro konzervativce na celonárodní úrovni bylo zvlášť výhodné, kdyby se CSU na jihu Německa podařilo získat absolutní většinu.

Sociální demokraté jsou už dopředu smíření s porážkou. Podle levicového starosty Mnichova Christiana Udeho, který se střetne v souboji o předsedu zemské vlády s šéfem pravice Horstem Seehoferem, Bavoři už pochopili, že SPD nabízí lepší politiku. Ještě se prý ale neodhodlali pro ně také hlasovat. „Naším problémem je, že volit CSU je tradice,“ míní Ude.

„Proč bych měl volit někoho jiného? Vždyť nám tady v Bavorsku daří dobře,“ řekl Reuters Seehoferův stoupenec, oblečený v tradičních kožených kalhotách a plstěném klobouku. Spolková země s více než 12 miliony obyvatel vytváří větší HDP než Polsko nebo Rakousko a má nejnižší zaměstnanost v celé zemi. Nejsilnější straně tak podle expertů zřejmě příliš neublíží ani nedávný skandál kolem zaměstnávání rodinných příslušníků poslanců sněmu jakožto dobře placených asistentů.

Předseda CSU si navíc hlasy pojistil populistickým návrhem na dálniční mýtné pro cizince. Záměr, který budí na federální úrovni rozpaky, v jeho domovině podporuje sedm z deseti lidí. Seehofer se netrápí ani překážkami v podobě práva Evropské unie. „Jsme, kdo jsme, a nikdo nám nebude říkat, co máme dělat,“ zdůrazňuje.

Víkendové volby zároveň mohou být „hrobařem“ současné koalice. Svobodní demokraté (FDP) budou mít totiž potíže dostat se do místního parlamentu. Pokud nepřekonají pětiprocentní hranici nyní, těžko se jim to podaří o týden později.