MERS, sucho a slabý export. Jihokorejská ekonomika rostla nejpomaleji za šest let

Jižní Korea, MERS

Jižní Korea, MERS Zdroj: ctk

Jihokorejská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla nejpomalejším tempem za více než šest let, podepsaly se na tom negativní dopady virového onemocnění MERS. Tamní centrální banka oznámila, že hrubý domácí produkt se proti předchozímu čtvrtletí zvýšil pouze o 0,3 procenta. Hospodářský růst podkopalo i suché počasí a slabý export.

Epidemie MERS v Jižní Koreji vypukla v květnu a od té doby v zemi zabila 36 lidí. Jihokorejci se kvůli obavám z nákazy začali vyhýbat pobytu v rušných veřejných prostorách, což vedlo například k poklesu maloobchodních tržeb. Velké množství zahraničních turistů navíc zrušilo plány na návštěvu Jižní Koreje.

„Místní spotřeba se vrací k normálu, bude ale ještě určitou dobu trvat, než se na dřívější úrovně vrátí také cestovní ruch,“ uvedl jeden z představitelů centrální banky citovaný agenturou Reuters. Pokles cestovního ruchu způsobený obavami z onemocnění MERS podle centrální banky sníží celoroční hospodářský růst o 0,1 procentního bodu.

Soukromá spotřeba se ve druhém čtvrtletí snížila o 0,3 procenta, což představuje nejprudší pokles za poslední rok. Zemědělská produkce se kvůli suchu propadla dokonce o více než 11 procent, což představuje nejprudší tempo od roku 1990.

Graphical visualization of Kr GDP Growth Rate

V meziročním srovnání se HDP Jižní Koreje ve druhém čtvrtletí zvýšil o 2,2 procenta. Centrální banka předpokládá, že v celém letošním roce hospodářský růst dosáhne 2,8 procenta. Vládním cílem je přitom tříprocentní tempo růstu.

Vláda již v červnu oznámila, že hodlá vynaložit přes 15 bilionů wonů (zhruba 320 miliard Kč) na podporu hospodářského růstu. Centrální banka se v červnu rozhodla pomoci ekonomice snížením základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,5 procenta.

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) do Jižní Koreje zavlekl jeden z místních podnikatelů. Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Za nedodržení karantény při MERS v Koreji hrozí dva roky vězení

Korea potvrdila nový případ nákazy MERS