Mexickému obchodu s drogami začínají vládnout ženy

Mexiko, drogy

Mexiko, drogy Zdroj: profimedia.cz

Vysoká úmrtnost v mexické drogové válce znamená mimo jiné i to, že do stínového podsvětí rychle vstupují i ženy a čím dál tím častěji v drogových kartelech zaujímají klíčové pozice. Uvádí to nová kniha vědce Artura Santamaríi nazvaná Ženy-bossové narkoobchodu, z níž citovala agentura AFP.

Odhadem 50 000 lidí bylo zabito od roku 2006, kdy mexická vláda zahájila boj proti organizovanému zločinu v zemi, který spustil doslova válku mezi znepřátelenými skupinami vymezujícími si svůj „zájmový prostor“ a zároveň bojujícími proti mexickým protidrogovým jednotkám. S příchodem žen budou drogové kartely silnější,“ napsal Santamaría. „Bude těžší proti nim bojovat, protože ženy jednají chytřeji,“ dodal.

Santamaría napsal, že mrtví byli převážně z řad mužů příslušejících ke kartelům, což postupně vedlo k přesouvání mladých mužů a čím dál tím častěji i žen na nejvyšší pozice v drogových skupinách. „Jde o vdovy, dcery, milenky a přítelkyně mužů, které jsou součástí stejných zločineckých rodin,“ dodal Santamaría.

Jejich příběhy převyprávěl Santamaría podle rozhovorů, z nichž některé poskytl novinářům. „Poté, co zabili mého otce, zůstal bratr,“ vylíčila jedna z nich. „Ale při nedávné přestřelce byl také zabit, a tak jsem se chopila otěží já.

Ve státě Sinaloa na severozápadě země, který je hlavním místem produkce opia a marihuany a také domovem velkých narkobaronů, mnoho mladých žen vyrůstá přímo uprostřed tohoto podnikání.

Mexické drogové kartelyMexické drogové kartely | e15

„Vstřebávají to od útlého mládí. Vědí, co to je a jak to funguje,“ dodal Santamaría. Ženy podle něj byly nejprve rekrutovány na sbírání šťávy z opiového máku, což je choulostivý proces vyžadující jemné ruce. „Poté začaly přepravovat drogy, prát špinavé peníze a zapojovat se do takzvané narkodiplomacie,“ tedy využívat svůj půvab, aby zkorumpovaly vládní nebo policejní činitele, vysvětlil Santamaría. „A později se začaly zapojovat do samotných operací gangu,“ dodal.

Naučily se, jak vést lidi i akce, či jak přesouvat peníze, což jsou dovednosti, které je připravily k tomu, aby mohly převzít kontrolu celých drogových operací. Například v říjnu loňského roku zadržely mexické úřady 46 žen vedoucích drogový kartel. V USA bylo za poslední desetiletí zadrženo v souvislosti s pašováním drog 2143 Mexičanek.

Santamaría uvádí, že ženy jednají opatrněji a používají smrtící prostředky méně často než muži. „Možná je to tím, že jsou matkami a mají děti,“ míní Santamaría, a dodává, že mladší ženy dokážou být stejně krvežíznivé jako muži.