Mexičtí pašeráci se překonávají, policie našla nejdelší tunel do USA

Pašerácký tunel v Tijuaně

Pašerácký tunel v Tijuaně Zdroj: Mexicka federalni policie

Mexická policie odhalila na hranicích se Spojenými státy dosud nejdelší tunel pro pašování drog. V tunelu dlouhém 800 metrů ve středu zadržela šest lidí, 1,5 tuny kokainu a šest tun marihuany. Cena zabavených drog se podle agentury EFE odhaduje na 22 milionů dolarů (asi 528 milionů korun).

Tunel vedl z obytného domu v mexické Tijuaně k průmyslovému objektu na jižním předměstí amerického San Diega. Policie začala vyšetřování před sedmi měsíci poté, co zjistila v hospodářském objektu častou aktivitu v nočních hodinách. V tunelu byla ventilace, světla i kolejnice s vozíky, v nichž se transportovaly drogy.

Kriminální gangy na hranicích mezi USA a Mexikem postavily v posledních letech četné tunely pro pašování drog. Jen v posledních několika týdnech policie objevila tři, za pět let jich našla přes 75. Tunel objevený ve středu je ale zatím nejdelší.

Budování tunelů mají mexičtí kriminálníci obecně v oblibě. Stejným způsobem utekl z nejpřísněji střeženého vězení Mexika drogový boss Joaquín Guzmán, který nyní čeká ve vězení na vydání do USA. Loni v červenci unikl 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích.