Mezera v pravidlech nahrává vynalézavým podnikatelům

Ján Richter

Ján Richter Zdroj: isifa

Využít nastavení pravidel ve svůj prospěch a zabezpečit si tak proplacení nákladů na zaměstnance se podařilo některým vynalézavým podnikatelům. Posloužil jim k tomu několik měsíců fungující projekt podpory tvorby nových pracovních míst pro mladé z eurobondů.

Jeho prostřednictvím se zatím dotuje přes šest tisíc míst. I když jeho pravidla umožňují získat příspěvky jen na nové pozice, vynašel se způsob, jak zabezpečit financování pozic stávajících. Recept byl jednoduchý – výměna agenturních pracovníků za zaměstnance na trvalý poměr.

„Přesně takový proces se odehrává i u nás ve firmě. O práci přicházejí lidé, kteří si budou jen těžko hledat zaměstnání jinde,“ konstatoval pro deník E15 pracovník z výrobní továrny u Nitry. Vysvětlil, že podnik nejdřív před necelým rokem zrušil část klasických pracovních poměrů a na práci si najal lidi z agentur. Jejich místa teď opět nahrazuje trvalými pracovními poměry z řad nezaměstnaných z evidence úřadů práce, a tak na ně čerpá dvanáctiměsíční podporu, jež pokryje drtivou většinu nákladů. Podobných případů je mnoho.

Žádný nárůst pracovních míst

Ministerstvo práce argumentuje, že pokud práci dosud vykonával agenturní pracovník, jde o vznik nového pracovního místa, což je cílem projektu. „Podotýkám, že může jít o trvalé zaměstnání pro člověka, který dosud vykonával danou práci jen dočasně a nestále prostřednictvím agentury,“ objasňuje mluvčí rezortu Michal Stuška. Upozornil však, že bezhlavému propouštění pracovníků v řádném poměru a jejich nahrazování nezaměstnanými jen za účelem čerpání podpory pravidla zamezila. Firmy totiž musí meziročně vykázat nárůst počtu míst.

Rezort má snahu vynalézavost podnikatelů odhalovat a to i v případě nelegální práce. Jejímu potírání má pomoct zvýšení pokut, ale i speciální komando Kobra. „Půjde o lidi, kteří se soustředí jen na tuto oblast, budou technicky vybavení a k dispozici 24 hodin denně,“ objasňuje ministr práce Ján Richter. Inspekce práce totiž nestíhá kontrolovat ve stejné míře jako v minulých letech, protože je personálně poddimenzovaná. V minulém roce ubylo kontrol a snížil se i počet odhalené nelegální práce. Nejvíc jí bylo odhaleno ve stavebnictví a z pohledu velikosti v malých podnicích do deseti zaměstnanců.