Mezi republikány to vře: Primárky v Iowě dopadly jinak, Perry skončil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Krátce před sobotními primárkami v Jižní Karolíně došlo mezi republikánskými kandidáty k dvěma zvratům. Texaský guvernér Rick Perry se rozhodl vzdát souboj a podpoří někdejšího šéfa Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche. Republikáni v Iowě včera navíc vyhlásili, že stranické klání v tomto státě nevyhrál někdejší guvernér státu Massachusetts Mitt Romney, ale bývalý senátor Rick Santorum. Protože ale některé údaje chybí, nemůže být vyhlášen za vítěze oficiálně.

„Děkuji ti za vítězství, Iowo! Vyzývám každého, aby se zapojil do našeho boje v Jižní Karolíně. Hra pokračuje,“ reagoval na oznámení změn Santorum na Twitteru. Podle původního sčítání vyhrál ve zcela prvních primárkách Romney o osm hlasů. Úspěch pro něj znamenal výhodu, přesvědčivě pak zvítězil v New Hampshire. Iowští republikáni se ale rozhodli lístky překontrolovat a zjistili, že Santorum zvítězil o 34 hlasů.

Romney vede i před hlasováním v Karolíně, jeho náskok se však v posledních dnech zmenšuje. V průzkumu starém dva týdny vítězil o 19 procent. Podle aktuální sondy CNN se však jeho odstup od Gingriche stáhl na deset procent. Analytici si všímají, že Gingrichovi se v poslední době daří zahánět Romneyho do kouta zejména kvůli jeho majetku a poměrně nízkému daňovému zatížení.

Bývalý šéf sněmovny dokonce vyzval další kandidáty, aby skončili a umožnili mu tak vytvořit silnou opozici vůči Romneymu. Podpora Perryho by Gingrichovi mohla pomoci už v sobotu, i když texaskému guvernérovi průzkum předpovídal v Karolíně jen šestiprocentní zisk.