Mezinárodní koalice bombardovala cíle IS v Iráku i Sýrii

Stíhačka F-15

Stíhačka F-15 Zdroj: defenseindustrydaily.com

Koaliční letadla v neděli pokračovala v náletech na pozice radikálů z Islámského státu. Podle amerického velení, které operace koordinuje, útočila na osm cílů v severní Sýrii a na pět v Iráku. V Sýrii se koalice zaměřuje na okolí kurdského města Kobani, o něž se bojuje od září. V Iráku pak na oblast pohoří Sindžár a okolí Mosulu. IS letos vyhlásil na severu obou zemí chalífát a koaliční útoky mají zpomalit jeho další postup.

USA stejně jako další země odmítly zapojit do bojů pozemní jednotky a omezují se na letectvo a na vojenské poradce. V Iráku má poradce a zřejmě také vojáky Írán. Jeden z íránských důstojníků byl na misi proti IS zabit. O smrti generála Hamída Taghavího informovaly elitní revoluční gardy a označily ho za poradce, který pracoval s iráckými dobrovolníky. Pohřben bude v pondělí v mešitě v sídle revolučních gard v Teheránu.

Ačkoli íránská vláda nepřiznává, že posílá do Iráku vojáky, íránský tisk informoval o úmrtí už několika vojáků, a to nejenom v Iráku, ale také v Sýrii. V říjnu byl v Teheránu irácký premiér Hajdar Abádí a Irák pak navštívil předseda íránského parlamentu Alí Larídžání. Šíitský Írán je vítanou posilou Iráku, jehož muslimové se povětšinou hlásí také k šíitskému islámu.