Mezinárodní věřitelé poprvé jednali s řeckým ministrem financí

řecký ministr financí Euclid Tsakalotos

řecký ministr financí Euclid Tsakalotos Zdroj: ctk/AP

Zástupci mezinárodních věřitelských institucí v Aténách jednali s řeckým ministrem financí Euklidisem Tsakalotosem o konkrétní podobě třetího záchranného balíku pro zadlužené Řecko. Šlo přitom o první podobnou schůzku na vysoké úrovni, dosud se věřitelé scházeli jen s níže postavenými úředníky, s nimiž řešili například reformu daňového systému.

Podle Tsakalotose se rozhovory zaměřují na otázku privatizace či na to, jak rekapitalizovat řecký bankovní systém. Vklady v řeckých bankách v uplynulých měsících podkopala nervozita z možného odchodu země z eurozóny, Řekové proto masivně vybírali peníze z účtů. Na pořadu jednání byl podle ministra i cíl dosáhnout v roce 2018 přebytku primárního rozpočtu ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu. V některých bodech si prý obě strany rozuměly, v jiných méně.

Kromě Tsakalotose se dnešního jednání zúčastnil i ministr hospodářství Jorgos Statchakis. Na straně věřitelů jsou zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské komise, ECB a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který plní funkci záchranného fondu eurozóny.

Jednání s věřiteli pokračovala poté, co vedení řecké vládní strany SYRIZA v noci na dnešek rozhodlo o svolání mimořádného stranického sjezdu, který se uskuteční v září. Jde o reakci na rozpory ve straně, které vyvrcholily, když někteří straničtí rebelové v parlamentu nepodpořili reformy stanovené věřiteli.

Premiér Alexis Tsipras v parlamentu novou dohodu s eurozónou a s ní související úsporná opatření znovu obhajoval, nicméně opět otevřeně zopakoval, že s nimi nesouhlasí. „Provedeme je, protože jsme k tomu nuceni,“ řekl Tsipras o reformách. „Zároveň ale budeme bojovat za to, abychom je změnili, vylepšili a zmírnili jejich negativní důsledky,“ dodal.

Před zákonodárci Tsipras rovněž bránil svého bývalého ministra financí Janise Varufakise. Ten se stal terčem kritiky poté, co se na veřejnost dostaly informace, že během svého mandátu plánoval v Řecku vytvoření souběžného platebního systému, díky němuž by byl případný odchod Řecka z eurozóny snazší.

Varufakise nemůžete obviňovat z nečestnosti

„Samozřejmě, že jsem dal ministrovi financí osobně instrukce, aby vytvořil tým, který by pracoval na obranném plánu v případě nouze,“ řekl Tsipras, který odpovídal na dotaz jednoho z opozičních zákonodárců. „Bylo by politicky naivní a nezodpovědné to neudělat. Znamená to…, že jsem o tento stav nouze usiloval?“ dodal.

„Pan Varufakis možná udělal chyby. Můžete ho obviňovat, jak chcete, za jeho politické plány, za komentáře, které pronesl, kvůli tomu, že nenosí vkusná trička, že jezdí na dovolenou. Nemůžete ho ale obvinit z nečestnosti,“ citovala řeckého premiéra agentura AP.