Ministr obrany: Lodě NATO budou vracet migranty zpátky do Turecka

Lodě NATO, ilustrační foto

Lodě NATO, ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Námořní síly NATO budou uprchlíky, kterým pomohou v případě potíží při hlídkování v Egejském moři, vracet do Turecka. To s tím vyjádřilo souhlas. Novinářům to při zasedání ministrů obrany NATO řekl český ministr obrany Martin Stropnický.

Země Severoatlantické aliance se dnes dohodly, že pomohou zpomalit příliv migrantů do Evropy a bojovat proti pašerákům lidí v Egejském moři, jak o to požádaly Německo, Turecko a Řecko. Podle Stropnického je důležité, že se iniciativy zúčastnilo i Řecko, o kterém se předtím spekulovalo, že s plánem nesouhlasí.

Ministr řekl, že alianční rozhodnutí se týká především monitorování v Egejském moři a pomoci při zajišťování turecko-syrské hranice. Poznamenal, že do oblasti se vydají jako předvoj lodě NATO, které v současné době cvičí ve Středozemním moři. V egejské oblasti by měly být do 24 hodin. Další podrobnosti svého nasazení podle Stropnického NATO rozpracuje do dvou týdnů.

Bude se pomáhat

Stropnický zdůraznil, že Řecko i Turecko budou působit jen ve svých výsostných vodách a na svém území. Pokud se námořní hlídky NATO dostanou do situace, že by někteří migranti potřebovali pomoc, zasáhnou a pomohou jim. Migranty ale budou vracet do Turecka, které s tím souhlasí. „Jde o to se hlavně postavit pašerákům. Aby byl tento byznys narušen, aby dostal podstatného protivníka,“ řekl Stropnický.

Ministr nepředpokládá český příspěvek do mise, protože půjde především o námořní akci a o vyslání letounů AWACS.