Mise OBSE se na Ukrajině dostala pod palbu ukrajinské armády

ilustrační foto, Ukrajinský voják nedaleko Doněcku

ilustrační foto, Ukrajinský voják nedaleko Doněcku Zdroj: CTK

Skupina vozidel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se ve středu nedaleko Doněcku dostala pod palbu uniformovaných ozbrojenců. Oznámila to mise OBSE v Kyjevě. Žádné z vozidel přímo zasaženo nebylo a zranění osob si střelba nevyžádala.

K incidentu podle OBSE došlo na silnici spojující Doněck s obcí Kurachove, která leží asi 50 kilometrů západně od města. Oblast je pod kontrolou ukrajinské armády. U obce Marjinka se k vozidlům OBSE přiblížil nákladní automobil se znakem ukrajinské armády a jeden z vojáků směrem ke koloně OBSE vystřelil. Evropští pozorovatelé oblast okamžitě vyklidili, uvedla v prohlášení OBSE.

Další podobný incident se stal v úterý nedaleko města Debalceve, kde ukrajinská kontrolní hlídka přehradila vozidlům s pozorovateli OBSE cestu a vypálila výstražný výstřel. I v tomto případě mise OBSE místo incidentu bezodkladně opustila.

OBSE vyslala na východ Ukrajiny několik stovek pozorovatelů, kteří mají dohlížet na dodržování příměří a kontrolovat situaci na rusko-ukrajinských hranicích. Ohlášené incidenty jsou první, k nimž od zahájení pozorovatelské mise na východě Ukrajiny došlo.