Mizérie se prohlubuje: bez práce je už každý čtvrtý Řek

Řecko, nezaměstnanost

Řecko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v červnu vyšplhala o další téměř jeden procentní bod. Z květnových 23,5 procenta stoupla na nové rekordní maximum 24,4 procenta. Na řecký trh práce tvrdě dopadá hospodářská recese i vliv úsporných opatření vlády, které si vynutili zahraniční věřitelé.

Míra nezaměstnanosti v Řecku nyní dosahuje více než dvojnásobku průměru eurozóny. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, minulý měsíc předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Řecku se v příštím roce vyšplhá na 28 až 29 procent.

Rozpočtové škrty, které jsou podmínkou zahraniční pomoci, vedou i k vlně firemních bankrotů. Řecko zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecké banky jsou navíc závislé na likviditě z Evropské centrální banky a půjčky soukromému sektoru se tak prudce omezují.

Čtěte také:

Pomůže Řecku ropa? Možnosti prozkoumají Norové

Tam i zpět: Řeckem protečou stovky miliard černých peněz

Němci už Řecko odepsali, ukázal průzkum britského listu

Největší dopad má špatná ekonomická situace na nezaměstnanost mladých ve věkové skupině 15 až 24 let, kde dosáhla 55 procent. Ještě v roce 2008, kdy začala řecká recese, to bylo pouze 20 procent. Řecká ekonomika se od té doby smrskla asi o pětinu a ztratilo se na 600 tisíc pracovních míst. V příštích dvou letech má přitom Řecko seškrtat dalších 12 miliard eur.

Vývoj růstu HDP Řecka(meziročně)

Vývoj růstu HDP Řecka (tradingeconomics.com)Vývoj růstu HDP Řecka (tradingeconomics.com) | tradingeconomics.com

Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů propadla o 6,2 procenta. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne hospodářský pokles 6,9 procenta.

V míře nezaměstnanosti už Řecko téměř dostihlo , kde byla v červnu na 24,6 procentech.