Mládek: Německo musí začít vnímat dopad své energetiky na sousedy

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Německo musí začít vnímat, jak jeho transformace energetiky dopadá na sousední státy. Musí se také postarat o dostatečnou výstavbu energetických sítí a nespoléhat na přenosové soustavy ostatních zemí. Uvedl to český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který se v Berlíně zúčastnil konference o budoucnosti evropské energetiky.

Německo se rozhodlo ukončit do roku 2022 provoz svých jaderných elektráren. Jejich výkon mají nahradit především obnovitelné zdroje energie, jejichž výstavbu německá vláda podporuje a které se v současnosti podílejí na výrobě elektřiny v zemi zhruba jednou čtvrtinou.

„Německo se také musí začít zajímat o to, jak jejich politika dopadne na sousedy,“ upozornil však Mládek. „Náš problém je v tom, že když v Německu v Severním moři zafouká vítr, tak nám hrozí blackout. Ta elektřina se potřebuje dostat do Bavorska, kde se vyrábí, a přes Německo nejsou vybudovány dostatečné sítě,“ řekl ministr.

Náš problém je v tom, že když v Německu v Severním moři zafouká vítr, tak nám hrozí blackout

„Je třeba, aby byly sítě a aby tyto věci byly zajištěné. Ne že to budou řešit jenom sousedi,“ řekl Mládek. Podle něj by se tlak na výstavbu energetické infrastruktury v Německu mohl zvýšit v souvislosti s výstavbou českých a polských transformátorů na hranicích, které mají zamezit přetěžování přenosových soustav neplánovanými přetoky elektřiny z Německa.

Podle ministra Česko nechce jít v energetice stejnou cestou jako Německo. Mládek řekl, Praha chce v souladu s plány Evropské komise snížit své emise oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030 o 40 procent proti úrovni roku 1990 a chce zvyšovat energetickou účinnost. Nesouhlasí však s tím, aby byl pro evropské státy stanoven povinný minimální podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. „Naše zkušenost s tím není úplně dobrá. My na to doplatíme 1000 miliard (korun) za 20 let,“ řekl Mládek.

Sousedství s Německem sice v oblasti elektřiny přináší podle Mládka pro Česko určité výzvy, v dalších oblastech energetiky je ale výhodné. Ropovod z Ingolstadtu a plynovod Gazela zajišťují Česku alternativní zásobování ropou a plynem. Sousedství s Německem také podle Mládka umožňuje průnik technologií a investic z Německa do Česka.