Mladým se žije nejlépe v Sydney, v Evropě vede Berlín

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Nejdostupnějším městem co do příjmů a výdajů je pro mladé lidi australské Sydney, následuje Montreal, Detroit, San Francisco a Berlín. Ukazuje to žebříček 55 metropolí, který sestavila iniciativa YouthfulCities. Ta porovnala náklady lidí mezi 15 a 29 lety na jídlo, ubytování či MHD. V potaz vzala i výši minimální mzdy, kterou obyvatelé jednotlivých měst za svou práci dostanou. Neopomněla ani fakt, že se mladí lidé chtějí bavit, a zkoumala, kolik utratí za zábavu, třeba lístek do kina.

Z mezinárodního srovnání vychází například to, že fast foodové jídlo je nejlevněji k mání v íránském Teheránu. Může za to absence globálních řetězců kvůli obchodním omezením na tamním trhu. V závěsu za Teheránem je Detroit a Sydney.

Právě v australské metropoli ale lidé dosáhnou nejvyšší minimální mzdy. Pracují za 16 dolarů na hodinu. O čtyři dolary méně si vydělají v Paříži. Průzkum ale prověřil i to, kde budete nejkratší dobu pracovat na koupi zubní pasty. Na prvních třech příčkách je Berlín, Montreal a Los Angeles. Filmoví fanoušci se pak budou radovat nejvíce v Berlíně, Paříži a Sydney.

Jedním z nejdůležitějších kritérií nejen pro mladé je dostupnost bydlení. V této kategorie vede v celosvětovém srovnání Berlín. A to i přesto, že nájem zde mezi lety 2007 a 2014 vzrostl o téměř třicet procent. Jednolůžkový apartmán v centru Berlína tak stojí zhruba 650 euro měsíčně, píše britský The Guardian. Za tamní minimální plat budete v německé metropoli pracovat 130 hodin, abyste si vydělali na byt v průměrné čtvrti. Například v Miami, které se v žebříčku umístilo o devět příček níže, už je to skoro dvojnásobek.

idex dostupnostidex dostupnost