MMF: Francie musí dál škrtat, jinak deficit nesníží dostatečně

Francie

Francie

Francie bude muset zajistit další úsporná opatření, jinak hrozí, že do roku 2013 nesplní cíl snížení deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu. Ve své hodnotící zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Ve střednědobém výhledu tak země bude muset ještě omezit výdaje, aby si udržela úvěrový rating na nejvyšším možném stupni AAA.

„Podle nynější prognózy MMF budou k dosažení cíle snížit deficit na tři procenta HDP nutná ještě další opatření,“ píše se ve zprávě. „Nesplnit své střednědobé fiskální cíle si Francie nemůže dovolit, neboť je třeba posílit Pakt stability a růstu a zároveň udržet nízké náklady na obsluhu dluhu,“ píše se dále. To se však podle MMF neobejde bez nejlepšího možného ratingu.

Fond zároveň poznamenal, že podle jeho prognózy bude hospodářský růst i výběr daní ve Francii slabší, než předpovídá francouzská vláda. Vzhledem k tomu, že zdanění ve Francii je už teď vysoké, jedinou alternativu MMF vidí v tom, že vláda sníží výdaje. Zaměřit by se prý měla na také oblasti, jako jsou důchody a zdravotní péče.