MMF krotí řecký optimismus. Další mírné úspory jsou nutné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko potřebuje další úspory, aby splnilo rozpočtové cíle. Rozsáhlým výdajovým škrtům, které jsou krajně nepopulární, se už ale bude moci vyhnout. Uvedl to vyslanec Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Řecku Poul Thomsen. Zástupci takzvané trojky mezinárodních věřitelů Řecka už od září v Aténách zkoumají, jak země plní jejich záchranný program, a spornou otázkou je rozpočet na příští rok.

Řecký premiér Antonis Samaras na návštěvě Berlína řekl, že jeho vláda žádné díry v rozpočtu na příští rok nemá a další omezování státních výdajů a důchodů neplánuje. Dnes Samaras v Německu prohlásil, že jeho země žádný nový záchranný program potřebovat nebude.

Mezinárodní měnový fond však takovou radostí nehýří. „V letech 2014 až 2016 budou nutná další opatření, bude to však v mnohem menším rozsahu než v minulosti,“ řekl velvyslanec MMF Thomsen. „S řeckou vládou se shodujeme, že by už neměly nastat žádné paušální škrty a že by se měli zaměřit na oblasti plýtvání,“ dodal.

Řecko v číslechŘecko v číslech | E15

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a MMF v Aténách s přestávkami už více než dva měsíce prověřují stav řeckých veřejných financí. Tento týden svou inspekci už podruhé přerušili. Trojka považuje vládní odhady vývoje řecké ekonomiky a rozpočtu za příliš optimistické a odhaduje, že vládě budou bez dalších úspor příští rok chybět až dvě miliardy eur (54,5 miliardy korun).

Řecko se již těší na ekonomický růst a rozpočtový přebytek

Řecké ministerstvo financí ve čtvrtek předpovědělo, že příští rok se ekonomika vymaní z šestiletého propadu a vykáže růst o 0,6 procenta. Ministerstvo také na dvojnásobek zvýšilo odhad rozpočtového přebytku bez zahrnutí úrokových splátek. Dostatečný primární přebytek Řecku otevře možnost, aby Evropskou unii a MMF požádalo příští rok o zmírnění dluhové zátěže.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a MMF. Celkem už země získala 240 miliard eur, výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila výkon ekonomiky o zhruba čtvrtinu a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemohou dovolit.