MMF popřel, že připravuje půjčku pro Itálii

Itálie

Itálie

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes popřel, že by jednal s Itálií o nějakém finančním plánu. Reagoval tak na víkendovou zprávu v italském listě La Stampa, která hovořila o připravované pomoci až 600 miliard eur (asi 15,6 bilionu korun), po jejímž zveřejnění zpevnilo euro a vzhůru se v Asii vydaly také ceny akcií.

„S italskými úřady o žádném financování ze strany MMF nejednáme,“ cituje agentura Reuters mluvčího fondu. Ten v podstatě potvrdil to, co už naznačily zdroje v Římě. Ty uvedly, že nevědí nic o rozhovorech, o nichž hovořil italský list.

Euro k dolaru během obchodování v Asii zpevnilo asi o 0,6 procenta na 1,3331 dolaru, zisky přes jedno procento měly také akciové trhy. Zmíněný italský list napsal, že Itálie by mohla finanční pomoc získat za úrok od čtyř do pěti procent, čímž by získala prostor k nadechnutí na příštích asi 18 měsíců.

Informované zdroje nejprve uvedly, že rozhovory mezi MMF a Římem jsou teď intenzivnější, z toho ale prý nelze vyvozovat, že už je také dohodnutá konkrétní pomoc.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně, v absolutním vyjádření je ale ze všech 17 členských zemí nejzadluženější. Její dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (asi 49,4 bilionu korun). V poměru k hrubému domácímu produktu je to zhruba 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek v eurozóně.