MMF: Ruská ekonomika letos klesne o 3,4 procenta

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého Zdroj: Anton Zelenov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská ekonomika podle nejnovější prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF) klesne letos o 3,4 procenta, příští rok se ale vrátí k mírnému růstu. Fond tak mírně zlepšil svůj výhled pro ruskou ekonomiku, které v dubnu předpovídal pokles v tomto roce o 3,8 procenta. Ruské veřejné finance však vzhledem k trvale nízkým cenám ropy stojí před dlouhodobějšími problémy.

„HDP (hrubý domácí produkt) v roce 2015 klesne odhadem o 3,4 procenta,“ uvedl šéf mise MMF v Rusku Ernesto Ramirez Rigo. Ekonomice uškodí útlum domácí poptávky, kterou zatěžují klesající reálné mzdy, vyšší náklady na kapitál a oslabená důvěra, citovala jej agentura Reuters.

Měnový fond ve zprávě po skončení návštěvy svých expertů v Moskvě uvedl, že ruská ekonomika je v recesi kvůli nižším cenám ropy a sankcím, které západní země na Rusko uvalily kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Makroekonomická opatření ruských úřadů podle fondu „pomohly stabilizovat situaci, přetrvávají ale značné nejistoty ohledně cen ropy a geopolitických rizik“.

MMF předpokládá, že ruská ekonomika příští rok vykáže růst o 0,2 procenta. Zotavení napomohou kroky ruských úřadů a vyšší ceny ropy na světových trzích. Ve střednědobém horizontu poroste tempem 1,5 procenta ročně. Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes sdělil, že jeho úřad předpovídá ekonomice na letošní rok pokles o 2,5 procenta. Propad bude podle něj největší ve třetím čtvrtletí.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev v pondělí prohlásil, že ekonomika klesne podle jeho odhadu letos méně než o 2,8 procenta, jak zní dosavadní oficiální prognóza. Jeho ministerstvo ale podle dnešního vyjádření ruských činitelů oficiální odhad zatím nemění, napsal Reuters.