MMF: Světová ekonomika je v nebezpečné fázi, hrozbou jsou dluhy

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK/AP/Eraldo Peres

Světová ekonomika vstoupila do nebezpečné fáze. Uvedla to dnes ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová na jednání fondu ve Washingtonu. Dodala, že vysoké zadlužení by mohlo "zadusit" hospodářské oživení. Země musí podle Lagardeové spolupracovat, aby se vypořádaly se stoupajícími riziky, banky musí poskytovat více kapitálu a vlády potřebují důvěryhodné plány k tom, aby dostaly své zadlužení pod kontrolu.

Lagardeová však vyjádřila obavu, že některé země nemají dostatečnou politickou vůli k omezování rozpočtových deficitů. Podle agentury AP tím zřejmě poukázala na spory kolem rozpočtu ve Spojených státech.

MMF tento týden snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok a varoval Evropu a Spojené státy před opětovným propadem do recese, pokud nezačnou rychle a důsledně řešit své problémy. Fond v novém pololetním výhledu snížil předpověď růstu světové ekonomiky pro tento i příští rok na čtyři procenta z dubnové prognózy 4,3 procenta pro letošek a 4,5 procenta pro rok 2012. MMF rovněž upozornil, že globální finanční systém je teď nejzranitelnější od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

Americký ministr financí Timothy Geithner také dnes uvedl, že dluhová krize v eurozóně a politické rozpory ve Spojených státech představují největší hrozbu pro světovou ekonomiku. Vyjádřil nicméně důvěru ve schopnost Evropy vypořádat se s dluhovou krizí. Lídři sedmi zemí skupiny G20 dnes v dopise vyzvali Spojené státy a eurozónu, aby učinily rozhodné kroky a pomohly tak zabránit hluboké a dlouhotrvající recesi globální ekonomiky.

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn dnes uvedl, že evropští představitelé nepřipustí nekontrolovaný bankrot Řecka a nenechají tuto zemi opustit eurozónu.