MMF: Ukrajině můžeme v úvěrovém programu půjčit i přes 17 miliard dolarů

šéf zastoupení MMF na Ukrajině Jérome Vacher,

šéf zastoupení MMF na Ukrajině Jérome Vacher, Zdroj: uacrisis.org

Úvěrový program Mezinárodního měnového fondu pro Ukrajinu by mohl být upraven, pokud to bude potřeba. Prohlásil to šéf zastoupení MMF na Ukrajině Jérome Vacher a dodal, že Kyjev zatím o žádnou změnu nepožádal. Ukrajina má získat od MMF 17 miliard dolarů (370,4 miliardy korun).

Pokud se v příštích měsících ukáže, že situace v zemi má na ekonomiku vážnější dopad, než se čekalo, a jsou potřebné další finanční prostředky, MMF je připraven program upravit, prohlásil Vacher. To však podle něj znamená, že bude potřeba jednat i s dalšími věřiteli, kteří jsou součástí programu pomoci pro Ukrajinu. Celkem má Ukrajina od všech věřitelů, včetně MMF, slíbeno 27 miliard USD.

„Nejprve musíme mít jasnou představu, zda jsou zde finanční potřeby, které je potřeba zaplnit,“ dodal Vacher.

MMF již dříve upozornil, že program pomoci Ukrajině je kvůli bojům na východě země ohrožen řadou rizik. Naznačil také, že současná úroveň pomoci nebude stačit k pokrytí finančních potřeb Kyjeva, pokud se situace v zemi zhorší. Dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, MMF schválil koncem dubna. První splátku obdržela Ukrajina v květnu.