MMF už počítá s odpuštěním části dluhu

demonstrace v Řecku

demonstrace v Řecku Zdroj: ctk/AP

Udržitelnost dluhu je nové klíčové sousloví řecké krize. Částečný odpis z celkové výše 340 miliard eur, které řecká vláda dluží Německu, Francii, Itálii, Španělsku a dalším evropským zemím, takto nazývá ve své analýze i MMF. Ten zároveň doporučil část dluhu skutečně odpustit, aby se stal „udržitelným“ a Řecko mohlo nastartovat hospodářský růst.

Na zprávu MMF se včera odvolal i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, kdyžjejí hlavní závěr dokonce označil za správný. Atény se od něj přesto dočkaly studené sprchy – odpis podle Schäubla nebude možný, protože by „narušil systém EU“. „Myslím, že náš manévrovací prostor je velmi malý. Jsem velmi skeptický,“ řekl na tiskové konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem.

Právě částečný odpis je jediným řešením pro některé z Tsiprasových spolustraníků z vládní Koalice radikální levice (Syriza). V ní se pomalu profiluje tvrdé jádro oponentů dohody s EU, kteří čtou výsledky nedělního referenda jako mandát k vystoupení z eurozóny.

„NE od řeckého lidu se nesmí změnit na další ponížené ANO, po němž bude následovat další finanční krematorium,“ řekl ministr energetiky Panagiotis Lafazanis, vůdce takzvané Levé platformy. Ta je často tvořena bývalými komunisty, kteří preferují řízený bankrot, znárodnění bank a vyhlášení nové měny.

Co když Tsipras neuspěje:
» banky zůstanou uzavřeny i po pondělku
» bez pomoci ECB dojdou vládě peníze na výplaty
» státní zaměstnanci dostanou dluhopisy namísto výplaty
» dluhopisy začnou fungovat jako paralelní měna
» vláda začne opět tisknout drachmy

Udržitelnost dluhu zmínil také předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantopoulou, podle níž je současný dluh „nelegální, odporný a neudržitelný“.

Úžinu mezi nekompromisním Berlínem a postkomunistickou levicí nazvala agentura Bloomberg „plavbou mezi německou Skyllou a postkomunistickou Charybdou“. Zda se Aténám „udržitelnost“ dluhu, za niž se včera přimlouval už i předseda Evropské rady Donald Tusk, podaří vyjednat, nebude jasné nejméně do neděle.