MMF vidí globální ekonomiku špatně. Zřejmě sníží odhad růstu

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu chce snížit odhad globálního ekonomického růstu. Ten je nyní 3,3 procenta, ale výkony ekonomik tomu neodpovídají.

Mezinárodní měnový fond zřejmě mírně sníží odhad růstu globální ekonomiky a tempo jejího zotavování. Vyplývá to z dnešních sdělení šéfky MMF Christine Lagardeová. MMF se k revizi odhadu vývoje ekonomiky chystá v příštích dnech. MMF nyní odhaduje, že světová ekonomika letos vykáže růst o 3,3 procenta.

„Obávám se ale, že vzhledem k tomu, co pozorujeme v současnosti především u zemí s rozvíjejícími se ekonomikami - nikoli rozvojových zemí a zemí s nízkými příjmy - obávám se, že jsme možná trošku pod tím,“ uvedla podle agentury AFP Lagardeová. Aktualizovaný výhled globální ekonomiky MMF zveřejní v úterý.

Lagardeová se mimo jiné vyjádřila ke škrtům ve federálním rozpočtu americké vlády, které označila za nevhodné opatření, jež bude mít dopady na potenciální růst. MMF škrty ve americkém rozpočtu kritizoval už dříve. Paušální škrty vstoupily v platnost až 1. března, protože se vláda s Kongresem nedokázala dohodnout na řešení.

Lagardeová dnes apelovala na Washington, aby představil přesvědčivé fiskální plány. S novými návrhy na snížení zadluženosti by podle ní mělo přijít i Japonsko.