MMF vyzval Írán k ekonomickým reformám

Sídlo MMF

Sídlo MMF Zdroj: CTK

Írán může v příštích letech počítat se solidním růstem ekonomiky, musí ale uskutečnit výrazné strukturální reformy k udržení tempa hospodářské expanze. Uvedl to vysoký představitel Mezinárodního měnového fondu (MMF). Íránskou ekonomiku by mělo podpořit zrušení mezinárodních sankcí, jimž země léta čelila kvůli svému jadernému programu.

„Prognózy MMF předpovídají velmi rychlý růst,“ řekl podle agentury Reuters náměstek ředitele odboru MMF pro Blízký východ a Střední Asii Aasim Husain na konferenci v Londýně. K udržení tohoto tempa ale podle něj budou potřeba „významné změny ve struktuře ekonomiky“.

Guvernér íránské centrální banky Valíolláh Seíf o víkendu předpověděl, že hospodářský růst by měl v letošním roce překročit šest procent. Podle íránského prezidenta Hasana Rúháního země potřebuje osmiprocentní růst, aby se dokázala vypořádat s vysokou nezaměstnaností a s inflací. S takovým ročním tempem růstu počítá v příštím desetiletí vládní rozvojový plán, který je ale podle řady ekonomů příliš optimistický.

Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.

Írán hladově vyhlíží Evropany. Poslední uzavřená velká ekonomika se otevírá světu