Mogheriniová požádala Radu bezpečnosti OSN o podporu zásahu ve Středomoří

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Vyřešit kritickou krizi kolem přílivu přistěhovalců ve Středomoří je morální povinností mezinárodního společenství - na schůzi Rady bezpečnosti OSN v New Yorku to prohlásila ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová. "Musíme zasáhnout a musíme to udělat správně," zdůraznila.

Od počátku roku ve vodách Středozemního moře zahynulo nebo zmizelo na 1770 lidí při pokusu dostat se z afrických břehů do Evropy. Evropská unie koncem dubna pověřila Mogheriniovou, aby vypracovala plán vojenské akce, jejímž cílem by bylo dopadnout a zničit plavidla, která mohou v libyjských vodách používat převáděči. K zásahu při libyjských březích EU potřebuje rezoluci OSN, podle diplomatických zdrojů se ale proti takové rezoluci staví Rusko.

Mimořádná situace podle Mogheriniové vyžaduje nasazení mimořádných prostředků. „Naší prioritou je zachránit lidské životy a zajistit, aby další životy nebyly ohroženy,“ uvedla italská eurokomisařka. „Problém přistěhovalců ve Středomoří není jen problémem humanitárním, ale i bezpečnostním,“ upozornila.

Problém přistěhovalců ve Středomoří není jen problémem humanitárním, ale i bezpečnostním

Evropští diplomaté agentuře AFP sdělili, že už v červnu chce EU aktivněji zasahovat proti lodím pašeráků lidí. I když se počítá s nasazením vojenských plavidel, přímé použití síly se ještě nepředpokládá. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že aliance akci EU plně podporuje a přestože nebyla oficiálně vyzvána, nebude proti účasti loďstva některého z členských států.

O podobě chystaného zásahu podle Mogheriniové nyní jednají evropští diplomaté v Bruselu. „Diskuse budou pokračovat na schůzce ministrů zahraničí, která se uskuteční příští pondělí. Možná už tam padnou konkrétní rozhodnutí,“ řekla v OSN Mogheriniová. „Přebíráme odpovědnost za řešení problému, budeme jednat rychle, ale nemůžeme jednat sami,“ řekla členům Rady bezpečnosti.