Montiho vláda má důvěru parlamentu

Itálie

Itálie

Vláda italského premiéra Maria Montiho získala po Senátu důvěru také v dolní komoře parlamentu. Ministerský předseda požádal o to, aby jeho tým odborníků směl zemi vést do řádných voleb v roce 2013. Ekonom Monti, který je pod tlakem trhů, už parlamentu také představil plány na konsolidaci veřejných financí a posílení konkurenceschopnosti Itálie.

Pro úřednickou vládu, která vznikla po rezignaci Silvia Berlusconiho, hlasovalo 556 poslanců, proti bylo 61. Montiho kabinet získal hlasy všech velkých stran s výjimkou antiimigrační Ligy severu. Tým, ve kterém bude Monti zastávat i post ministra hospodářství, chce především usilovat o dosažení vyváženého rozpočtu v roce 2013 a snížení obrovského státního dluhu. Plánuje mimo jiné změnit daňový systém, zabránit daňovým únikům a zavést penzijní reformu. Monti už ale také zažil první protesty proti úsporám.

„Budoucnost eura závisí i na tom, co bude Itálie dělat v několika následujících týdnech,“ zdůraznil bývalý eurokomisař ve čtvrtek v Senátu. Dnes informoval o tom, že se už příští týden setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Také Berlusconi vyjádřil přesvědčení, že Montiho vláda potrvá až do řádných voleb. Expremiér svým dnešním prohlášením vyloučil podezření, že chce dosáhnout vyvolání předčasného hlasování.