Moody's: Portugalské banky budou potřebovat další miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Portugalské banky potřebují dalších zhruba osm miliard eur (asi 207 miliard korun) na posílení kapitálu. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která se opírá o konzervativní zátěžové testy portugalského bankovního systému. Analytici tvrdí, že kvůli vleklé hospodářské recesi je objem nesplácených pohledávek vyšší, než se čekalo.

Portugalský ústavní soud v pátek zamítl některá úsporná opatření vlády plánovaná na letošní rok. Podle Kathrin Muehlbronnerové, která se v Moody's věnuje analýze státního dluhu, je verdikt překážkou pro ozdravení veřejných financí země. Uvažovat o plných dopadech je ale podle ní zatím předběžné.

„Pravděpodobně je trochu brzy dělat definitivní závěry, zda Portugalsko může v září získat přístup na kapitálové trhy,“ řekla podle agentury Reuters analytička.

Portugalsko se v roce 2011 stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o mezinárodní finanční pomoc. Od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) země získala záchranný úvěr 78 miliard eur (více než dva biliony korun). Portugalsko prochází nejhorší recesí od 70. let.