Moody's snížila rating Kypru o dva stupně kvůli zničené elektrárně

Kypr

Kypr

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hlavní úvěrovou známku Kypru o dva stupně na Baa1. Agentura se obává dopadu nedávného zničení největší elektrárny v zemi na již tak slabé veřejné finance a na ekonomický růst ostrova.

Výhled ratingu je negativní, to znamená, že agentura je připravena jej dál snížit. Před explozí muničního skladu, která 11. července poničila hlavní kyperskou elektrárnu Vasilikos, už letos ratingové agentury snižovaly známky Kypru kvůli zhoršování jeho veřejných financí a obavám z vlivu řecké dluhové krize na místní banky. Kyperský rating však i po dnešním kroku zůstává v investičním pásmu.

Kypr kvůli explozi a zničení elektrárny přišel o více než polovinu své produkce elektřiny. Ekonomové odhadují negativní hospodářský dopad exploze na minimálně miliardu eur (24 miliard korun).

Moody's snížila odhad ekonomického růstu Kypru pro letošní rok na nulu a pro příští rok na jedno procento. Podle ní také hrozí, že vláda bude muset finančně podpořit některé místní banky, které jsou nadprůměrně angažovány na řeckém úvěrovém trhu. Moody's rovněž poukázala na „stále svárlivější politické klima v zemi“, kvůli němuž hrozí problémy se zaváděním ekonomických reforem a plánu ozdravení veřejných financí.