Moody's varuje před snížením ratingu Španělska

Španělsko

Španělsko

Mezinárodní ratingová agentura Moody's umístila hlavní rating Španělska do režimu pozorování s negativním výhledem. Španělsko má podle agentury slabý hospodářský růst a čelí tlaku na zajištění financování. Rizikem je ale i precedens druhé finanční pomoci pro zadlužené Řecko. Zástupci eurozóny se totiž dohodli, že část břímě na sebe vezmou i soukromí držitelé dluhopisů.

Agentura poznamenala, že španělská vláda má stále problémy s tím, aby si zajistila bezproblémové financování. Do budoucna by situaci Španělska mohla ztížit i dohoda o pomoci Řecku, která podle Moody's nastavila precedens pro účast soukromého sektoru na budoucích restrukturalizacích státních dluhů v eurozóně.

Agentura ale dodala, že případné snížení ratingu Španělska by se pravděpodobně omezilo na jeden stupeň. Španělsko je stále hodnoceno vysokým investičním stupněm Aa2 - na rozdíl od Řecka, Portugalska a Irska, příjemců mezinárodní finanční pomoci.

Bez problémů není podle Moody's ani snaha španělské vlády zajistit fiskální konsolidaci. Španělská ekonomika se dlouhodobě potýká se slabým růstem a navíc se ukazuje, že některé regionální vlády nejsou schopny plán úspor dodržovat. S negativním výhledem sledují Španělsko i zbylé ratingové agentury.

Oznámeny předčasné volby

Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero dnes také oznámil konání předčasných voleb – budou 20. listopadu. Za jejich cíl označil dodat zemi stabilitu. Nová vláda by se podle něho měla ujmout funkce do konce roku.

Řádné volby se měly konat příští rok v březnu. Z průzkumů vycházejí jako jasní vítězové opoziční pravicoví lidovci. Ti také předčasné volby vehementně požadovali.