Moody's: Venezuele hrozí bankrot

Caracas, hlavní město Venezuely

Caracas, hlavní město Venezuely Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paulino Moran

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila úvěrové hodnocení Venezuely o dva stupně. Kvůli prudkému poklesu světových cen ropy existuje vysoké riziko, že země přestane být schopna splácet dluhy, sdělila agentura. Venezuela má nyní u Moody's třetí nejnižší rating ze všech zemí, které agentura hodnotí.

Hlavní devizový rating Venezuely Moody's snížila na Caa3 z dosavadního stupně Caa1. Do podřadné kategorie C agentura známku země srazila na konci roku 2013, kdy upozornila, že špatná ekonomická politika levicové vlády zvyšuje riziko hospodářského a finančního kolapsu země. Agentura dnes uvedla, že nynější rating už zahrnuje možnost více než 50procentních ztrát věřitelů z investic do venezuelských dluhopisů.

„Dramatický pokles cen ropy, který považujeme za dlouhodobější, negativně ovlivní platební bilanci a převáží nad možnými výhodami v podobě budoucích přílivů zahraničních investic,“ uvedla Moody's. Dodala, že loňský přebytek na běžném účtu platební bilance ve výši přes dvě procenta hrubého domácího produktu se letos zřejmě změní ve zhruba dvouprocentní deficit.

Ceny ropy sestoupily na minima za téměř šest let a nacházejí se kolem 45 dolarů za barel. Od loňského června se ceny ropy snížily už asi o 60 procent a jejich pád se zrychlil po listopadovém rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nereagovat na pokles cen ropy snižováním produkce.

Venezuelská ekonomika je silně závislá na příjmech z vývozu ropy. Venezuele se ani ve spolupráci s Íránem nepodařilo přesvědčit arabské členy OPEC, aby přistoupili na koordinované omezení těžby, které by mohlo ceny stabilizovat.