Moody’s: Výhled bank není růžový

burza

burza Zdroj: profimedia.cz

Český bankovní sektor je sice dobře kapitalizovaný, ziskový a stabilní, přesto zvýšení jeho ratingu v nadcházejícím roce až osmnácti měsících pravděpodobně nenastane. Agentura Moody’s nechala v nejnovější analýze bankám výhled na ratingovou akci na úrovni negativní.

Rizikem je zhoršování ekonomického prostředí i přetrvávající hrozba odčerpávání peněz z českých bank jejich matkami, které jsou více postiženy kreditní krizí. Riziko je ale menší díky ČNB, jež reguluje finanční toky od dcer k matkám a zároveň požaduje držet relativně vysoké kapitálové vybavení.

Podle analytika Moody’s Oscara Heemskerka bude pro české banky představovat velkou zátěž recese. Ta opět podváže růst úvěrového portfolia bank a bude tlačit na příjmy z poplatků. Na marže jim navíc tlačí prostředí historicky nejnižších úroků. Spotřebitelskou důvěru a ochotu lidí si půjčovat budou podle Moody’s podrývat vládní úsporné programy.

Na straně podnikového financování očekává Moody’s zhoršení situace u firem, které se pohybují na nemovitostním trhu, ve výrobě a obchodu – což jsou oblasti nejnáchylnější na zhoršení ekonomického prostředí. Banky by to ale měly zvládnout, mají slušný polštář. Další oslabení nemovitostního trhu zvyšuje riziko v oblasti hypoték. Tlak na ceny nemovitostí je podle Moody’s stále dolů, od vrcholu v září 2008 už v Česku prý poklesly ceny realit o pětinu.

Obecně mají české banky podíl nesplácených úvěrů na 5,9 procenta z portfolia, což je spolu se Slovenskem nejméně v regionu. Tuzemské banky v prvním pololetí posílily kapitál o procentní bod na 16,3 procenta. Pomáhá jim i převis vkladů nad úvěry, poměr byl ke konci roku na 77 procentech. Likviditní pozice českých bank je v regionu nejlepší.

Agentura v srpnu snížila výhled růstu tuzemské ekonomiky z nuly na minus 1,3 procenta. „Po loňském růstu HDP 1,7 procenta jde o prudký obrat,“ říká Heemskerk. Pro příští rok agentura odhaduje růst 0,4 procenta, rizika jsou spíše k přehodnocení dolů.

Čtěte také:

Španělské hospodářství: další pokles

S&P kvůli průtahům jednání o pomoci snížila rating Kypru

Plány na uzdravení veřejných financí USA sráží politická realita

není jediná, kdo výhledy přehodnocuje směrem dolů, činí tak i ministerstvo financí. To ale přesto zůstává tradičně optimistické. Zatím čeká růst jedno procento, přehodnocení má být na růst 0,7 procenta.

České banky podle Moody’s

» tři největší hráči (ČS, ČSOB a KB) ovládají 62 procent všech tuzemských vkladů a 59 procent úvěrů

» tři největší banky mají rating A2 s negativním výhledem (rating se spíše zhorší než zlepší)

» ČSOB a Česká spořitelna mají lepší rating než jejich mateřské banky, Komerční banka má s matkou stejný

» Moody’s čeká, že se české HDP letos propadne o 1,3 procenta, do srpna čekala stagnaci ekonomiky