Moskva a Washington potvrdily schůzku Putina s Obamou

Vladimir Putin a Barack Obama na summitu v Pekingu

Vladimir Putin a Barack Obama na summitu v Pekingu Zdroj: ctk

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Barack Obama se sejdou v pondělí v New Yorku. Schůzku poté potvrdil i nejmenovaný vysoký činitel Obamovy administrativy. Oba prezidenti mají příští týden v New Yorku vystoupit na zasedání Valného shromáždění OSN. Schůzka se má uskutečnit poté, co Putin pronese svůj projev. Podle Moskvy bude hlavním tématem Sýrie, podle Washingtonu Ukrajina.

„Vzhledem k situaci na Ukrajině a v Sýrii, navzdory našim hlubokým rozdílům v názorech, se prezident (Obama) domnívá, že by bylo nezodpovědné nepokusit se zjistit, zda nemůžeme s Rusy dosáhnout pokroku prostřednictvím angažování se na nejvyšší úrovni,“ řekl americký vládní činitel. Dodal, že schůzka se uskuteční na žádost Putina a že Obama chce hovořit zejména o Ukrajině.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale později uvedl, že setkání prezidentů bylo zorganizováno na základě „vzájemné dohody“. Podle něj se rozhovor soustředí na Sýrii a o Ukrajině se bude mluvit, „jestli to čas dovolí“. Dodal také, že setkání má trvat 50 minut až hodinu.

Letmé setkání v Číně

Putinova cesta do newyorského sídla OSN byla avizovaná dlouho předem. Šéf Kremlu má na zasedání Valného shromáždění promluvit příští týden v pondělí a plánováno je setkání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Putin nebyl v USA osm let. S Obamou se naposledy letmo setkal v Číně loni v listopadu. Od té doby spolu hovořili jen třikrát telefonicky.

Rusko, tradiční spojenec Damašku, v poslední době zesílilo svou podporu režimu prezidenta Bašára Asada. U syrského přístavu Latákíja například staví nové vojenské základny. Damašek také z Ruska dostává nové zbraně.

Zneklidněné Spojené státy

Stále větší aktivita Ruska v Sýrii zneklidňuje Spojené státy. „V médiích je velice mnoho spekulací a drtivá většina z nich nemá nic společného s realitou. Komentovat to by bylo hloupé a kontraproduktivní,“ řekl dnes mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ohledně údajné ruské ochoty podniknout nálety na pozice Islámského státu v Sýrii i bez koordinace s Washingtonem.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k nechtěným incidentům kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků.