Moskva chce prodloužit bojkot západních potravin až do konce příštího roku

Ruský obchod s jídlem

Ruský obchod s jídlem Zdroj: ctk

Bojkot dovozu západních potravin, který je ruskou odpovědí na evropské sankce, by mohla Moskva prodloužit až do konce roku 2017. Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv vydal podle agentury Interfax příkaz k přípravě příslušných návrhů, které by to měly zajistit.

Prodloužit potravinové embargo podle Medveděva naléhavě žádají ruští výrobci potravin a zemědělských produktů. Podle odhadů ruských expertů utrpěly západní země bojkotem ruského trhu ztrátu 9,3 miliardy dolarů (225 miliard korun). Dovoz ze Západu nahradila podle ruských médií většinou domácí produkce či import ze spřátelených zemí Ruska.

Protiruské sankce v roce 2014 přijaly evropské země a Spojené státy kvůli ruské anexi Krymu a podpoře donbaských separatistů. Odpovědí bylo ruské embargo západního dovozu, které vstoupilo v platnost předloni v létě a loni bylo prodlouženo do letošního srpna.

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu G7 v japonské Ise-Šimě prohlásila, že skupina sedmi velkých světových ekonomik nemá v úmyslu sankce uvalené proti Rusku zrušit. Odvolání sankcí do konce letošního roku nečekají ani ruské vládní zdroje, uvedla dnes agentura TASS.