Moskva neplní závazky, tvrdí Američané a ukončují spolupráci na syrském příměří

Halab

Halab Zdroj: reuters

Halab
Halab
Halab
Halab
Halab
16
Fotogalerie

Spojené státy ukončily s Ruskem dvoustrannou spolupráci v otázce syrského příměří. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo zahraničí, podle jehož prohlášení Moskva neplní své závazky spojené s dohodou o příměří ve válkou zmítané zemi. Podle Washingtonu nemá smysl spolupracovat ve chvíli, kdy ruské a syrské letouny bombardují město Halab. Ruské ministerstvo zahraničí ale v reakci obvinilo USA, že nedokázaly splnit klíčové podmínky dohody o Sýrii a vinu házejí na jiné.

Podle mluvčího ministerstva Johna Kirbyho končí USA spolupráci cílenou na ukončení násilností. "Toto rozhodnutí nebylo snadné," uvedl v prohlášení Kirby. Washington podle něho nepřerušuje veškeré kontakty s Moskvou v syrské otázce, stáhne však ze země své lidi, kteří měli za úkol pracovat na společném americko-ruském mírovém projektu.

Rusko v posledních dnech posílilo svou leteckou základnu v Sýrii a pokračuje společně s armádou prezidenta Bašára Asada v bombardování Halabu, při němž podle syrské opozice zahynulo již několik stovek civilistů.

Moskva tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umírněnou opozici a že spolupracuje s radikály vydávajícími se za prozápadní Asadovy odpůrce.

Ruské ministerstvo zahraničí to zopakovalo i v reakci na dnešní oznámení americké diplomacie. "Nečinnost Washingtonu vedla k tomu, že se radikálové během tohoto období přeskupili, dostali zbraně a zmobilizovali své zdroje," uvedla podle agentury TASS mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

"Ukazuje se, že Washington prostě nesplnil klíčové podmínky dohody pro ulehčení humanitární situace obyvatel Halabu," prohlásila mluvčí. "A nyní, když nedokázali splnit dohody, které sami vypracovali, se zjevně snaží svalit vinu na někoho jiného," dodala.

Zhroucení příměří po mylném útoku

Příměří dojednané 9. září se začalo hroutit v polovině měsíce poté, co americké letouny omylem zaútočily na syrské vojáky. Následoval útok na humanitární konvoj v provincii Halab, z něhož USA a další země obvinily Rusko, které odpovědnost odmítlo.

Podle Kirbyho dnešního prohlášení se ukončení spolupráce nijak nedotkne probíhající komunikace zaměřené na snahu o vzájemnou koordinaci protiteroristických operací.