Moskva sdílí informace s Talibanem, kvůli boji proti IS

Bojovníci Talibanu u auta OSN ve městě Kunduz

Bojovníci Talibanu u auta OSN ve městě Kunduz Zdroj: ctk/AP

Rusko udržuje v zájmu boje s Islámským státem (IS) otevřené komunikační kanály k výměně informací s afghánským Talibanem. Ruské agentuře Interfax to řekl kremelský zmocněnec Zamir Kabulov. Zájmy Moskvy a Talibanu se podle něj „objektivně protínají“.

„Existují komunikační kanály, které slouží k výměně informací (mezi Ruskem a Talibanem),“ řekl ruské agentuře Kabulov, který je zmocněncem prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán. „Zájmy Talibanu se objektivně protínají s našimi,“ dodal.

Rusko je podle Kabulova rovněž připraveno dodávat Afghánistánu zbraně. Bude to ale dělat „opatrně a především na komerční bázi“, prohlásil ruský diplomat.

Kabulov už počátkem prosince ruským novinářům řekl, že Moskva vyhodnocuje žádosti afghánské vlády o dodávky zbraní, „i když je zřejmé, že hlavní úkol v tomto směru připadá Spojeným státům“. Dosavadní ruské dodávky do Afghánistánu jsou podle něj „dostatečně vyčerpávající“. Žádosti z Afghánistánu se prý posuzují, „vše se odehraje po etapách,“ dodal.

IS v Afghánistánu posiluje

V Afghánistánu podle ruských médií poslední dobou sílí soupeření mezi bojovníky Talibanu a IS. Ten své pozice posílil zejména na východě země a ovládá údajně několik okresů jižně od východoafghánského města Dželálábád. V oblasti údajně operuje na 1600 ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS.

Rusko aktivizaci bojů v Afghánistánu sleduje s velkým znepokojením. Moskva se obává pronikání extremistů přes postsovětské státy do Ruska a snaží se posilovat spolupráci s armádami Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Na základnách v obou středoasijských zemích působí stovky ruských vojáků.